2018. augusztus 12., vasárnap

Benkő Erika: a nők politikai szerepvállalása Székelyföldön visszafordíthatatlan folyamat

Nagyon örvendetesnek tartjuk, hogy vannak olyan politikusnők is, akik nem tévesztik el a szerepüket és nem "diszvendég"-ként szerepelnek a férfiak által "bitorolt" társadalomban.
A képviselőnő eddigi tevékenységei is felkeltették a figyelmünket és szerettünk volna egy riportot késziteni vele. Annak rendje módján szerettünk volna felvenni a kapcsolatot és irtunk a képviselőházban megadott emailcimre, de eddig semmi visszajelzést sem kaptunk. 
Aztán a  "Pro Regio Siculorum" egyesületnél is próbálkoztunk, de ott sem volt szerencsénk, hiszen annak sem weblapja sem pedig valamilyen elérhetősége sincs, mintha fantom egyesület lenne, pedig tudjuk sok mindent csinált eddig is. Ezért, nem is nagyon értjük a titkolózást.
A Polgárnő és az Erdélyi Polgár gárdája nevében erőt, egészséget kivánunk a képviselőnőnek, hátha végül is "megnyillik" felénk is, oszinte tisztelettel HZoltán
2018. augusztus 11. 
A nők közéleti szerepvállalásáról és annak körülményeiről beszélt Benkő Erika parlamenti képviselő a SIC Feszt – Székelyföldi Szabadegyetem Nőként, orvosként, önkéntesként, politikusként a világban című panelbeszélgetésén. A képviselő elmondta, azt gondolja, hogy a legfontosabb az, hogy szeressük, amit csinálunk, értsünk hozzá, legyünk jók benne. Steve Jobsot idézte, aki szerint, ha azt teszed, amit szeretsz, soha többé nem kell dolgoznod. „Számomra a politika nem munka, hanem hivatás, hogy úgymond Max Webert parafrazáljam”- mondta a képviselő. Benkő szerint Székelyföldön egyelőre nincsen hagyománya annak, hogy a nők aktívan részt vegyenek a közéletben, de ő azt gondolja, hogy ezen lehet változtatni, és változtattak is. Benkő Erika szerint a nők közéleti szerepvállalása Székelyföldön egy visszafordíthatatlan folyamat, minden fejlett társadalomban magától értetődő a nők jelenléte a teljes szakmai spektrumon, így a politikában is.
Ugyanakkor az én jelölésem tekintetében például egyáltalán nem volt jelentősége annak, hogy nő vagyok. Ez egyszerűen nem számított. Ami nagyon sokat nyomott a latban az volt, hogy elhivatottan viszonyulok a közösség hosszútávú politikai céljaihoz, ezeket korábban is képviseltem, és a helyi szervezet számára egyértelmű volt, hogy a közösségi érdeket ugyanúgy fogom képviselni a román parlamentben is.” -ismertette a képviselő a jelöltállítási folyamat körülményeit. A képviselő arról is beszélt, hogy többféle minta van arra nézve, hogy a nők hogyan kerülnek be a politikába és hogyan alakul a politikai pályafutásuk. Szerinte jellemzőbb, hogy a baloldali pártok inkább a kvótát részesítik előnyben, ennek eredményeképpen a baloldalon megszokottabb a nők jelenléte, és többen is vannak. 
A konzervatív pártok idegenkednek a kvótától, viszont szakmaiság tekintetében nem differenciálnak nők és férfiak között. 
Magyarán, nem számít, ha nő vagy, amennyiben egy bizonyos szakterületen kiemelkedőt tudsz felmutatni. „Professional excellence”-nek hívják a konzervatív pártokban a nők meghívóját és névjegyét. Persze ez nem azt jelenti, hogy a baloldalon ne tevékenykednének nagyon kiemelkedő tehetségű nők. Mindössze arra utalok ezzel, hogy a konzervatív pártokban erre majdhogynem nincsen alternatíva” - magyarázta a képviselő, aki szerint az erdélyi magyar közélet valahol a kettő között van e tekintetben, a Nőszervezet sikereket ért el a kvóta terén, ugyanakkor a közéletben jelenleg aktív politikus nők egyike sem a kvóta miatt jutott az erdélyi politika élvonalába, hanem egyéni szakmai teljesítmény alapján. 
„Azt gondolom, hogy mi nők nagyon hosszú utat tettünk meg az elmúlt évszázadban a konyhától a közéletig. Ahhoz, hogy ezt az utat folytatni tudjuk, nagyon fontos, hogy higgyünk magunkban, a képességeinkben, abban, hogy nincsen semmilyen lényeges különbség a női és férfi politikusok között. Mindig mindent az emberek minősége határoz meg, és a tekintetben vajmi keveset számít a nem.” -fejtegette a képviselő. Benkő arról is beszélt, a feminizmus rengeteg irányzata és ágazata közül ő female empowerment irányzatával tud a leginkább azonosulni, mely a nők társadalmi szerepének a megerősítéséről szól. 
Az empowerment felhatalmazást jelent, megerősítést, felelősséggel és ugyanakkor erővel, hatalommal való felruházást. Tudom, hogy rengeteg probléma van az erdélyi magyar társadalomban, ami a nők és férfiak kapcsolatára vonatkozik. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartom azt, hogy a megoldáskeresés mellett ne essünk túlzásokba, és a hangsúly ne tolódjon el az empowermentről az áldozatiság felé” -zárta előadását Benkő Erika. (közlemény)