2018. augusztus 7., kedd

BRÜSSZEL EZENTÚL FELLÉP AZ ÁLLAMPOLGÁRSÁGGAL KERESKEDŐ TAGÁLLAMOKKAL SZEMBEN

Miközben halomszámra özönlenek a migránsok az EU területére a jogérvényesités biztosa Vera Iourova megakarja azon államokat büntetni amely állampolgárság hitelesitését pénzért teszi. Ezek szerint jobb ha identitás nélkül vagy hamis identitással jönnek milliószámban a gazdasági migránsok s akik közzé nyugodtan elbújhatnak a teroristák. Nesze neked EU-s jogvédelem...
2018. AUGUSZTUS 7. MTI
Az Európai Bizottság fellép az állampolgárságot az Európai Unión (EU) kívüli személyeknek értékesítő EU-tagországokkal szemben – jelezte egy keddi lapinterjúban a brüsszeli testület jogérvényesülésért felelős biztosa.
Vera Jourová a Die Welt című német lapnak elmondta, hogy egyre több tagország ad állampolgárságot harmadik – EU-n kívüli – országokból származó embereknek jelentős összegű befektetésekért cserébe, a bizottság pedig „nagy aggodalommal” szemléli az ilyen, úgynevezett arany útlevelek számának növekedését.
Brüsszel megítélése szerint olyan személyek is jutnak állampolgársághoz, akiknek nincs igazi kapcsolatuk az adott országgal, és a bizottság elvárásával szemben nem is élnek ott legalább egy évig.
„Az állampolgárság megadása komoly biztonsági kockázatot is jelent, mert a kedvezményezettek megszerzik az EU polgárainak járó valamennyi jogot és szabadon mozoghatnak az egész EU-ban” – fejtette ki az uniós biztos, aláhúzva: „nem akarunk trójai falovakat az EU-ban”.
Az állampolgársági ügyek ugyan a nemzetállamok hatáskörébe tartoznak, de „ha egy EU-tagállam megnyitja a kapuit egy harmadik ország polgárai előtt, akkor az egész EU felé megnyílnak a zsilipek, és ez már ránk is tartozik, mert az Európai Bizottság is felelős az EU biztonságáért” – mondta a cseh politikus.
A bizottság minden egyes érintett tagállam gyakorlatát részletesen megvizsgálja, majd jelentés készít a problémákról és az eddiginél szigorúbb irányelveket dolgoz ki – tette hozzá Vera Jourova.
Olyan rendszert javasolnak majd, amelyben az eddiginél nagyobb felelősség hárul a tagállamokra, nekik kell gondoskodniuk kell arról, hogy ne érje kár a közösséget mindazon személyek részéről, akiknek állampolgárságot adnak – mondta az uniós biztos. Hozzátette, hogy kiemelten fontosnak tartja az ügyet, ezért a jelentést a korábban tervezett decemberi időpont helyett már ősszel nyilvánosságra hozzák.