2018. augusztus 8., szerda

Csíki RMDSZ: az MPP vádaskodás helyett inkább használja a parlamenti képviselőit a medveprobléma megoldásában

2018. augusztus 08.
A Magyar Polgári Párt megyei frakciója által kiadott sajtóközlemény, melynek tárgya Borboly Csaba megyei tanácselnök méltatlan elmarasztalása és a lemondására való felszólítása, közszolgálati közlemény. Továbbá sajnálatos módon a törvényes rend, nevezetesen a medvepopuláció szabályozására vonatkozó, érvényben lévő jogszabályok vonatkozásában tárgyi tévedéseket, ismerethiányt tartalmaz és a törvényes rend elleni bojkottra, felbujtásra szólítja fel az elnök urat” - áll abban a közleményben, amelyet az RMDSZ Hargita megyei tanácsosi frakciójának közleménye adott ki, válaszul az MPP keddi közleményére, amelyben felszólították Borbolyt azonnali intézkedésre a veszélyes medvék ügyében, ellentétes esetben lemondást kértek tőle. 
Az RMDSZ csíki szervezete úgy gondolja, hogy Borboly Csaba az a politikus, aki a legtöbbet foglalkozik a medvekérdéssel, ő az aki az országos politikum figyelmét is felhívta a problémára, és évek óta minden törvényes keretet igyekszik megmozgatni azért, hogy a megyében, de főként a legtöbb támadás helyszínén, Tusnádfürdőn a lakosok, illetve az odalátogató turistáknak az életét veszélyeztető medvetámadások megszűnjenek. 
Meglátásuk szerint Borboly Csaba lemondásával a probléma nem oldódna meg, sőt elveszítenénk a medvekérdés tekintetében az elmúlt időszak legerősebb szószólóját. Úgy vélik, a megye lakosságának biztonsága közös cél kell, hogy legyen, nem politikai felek közötti harc és erőfitogtatás. Azt tanácsolják az MPP-nek, hogy közlemények és vádaskodás helyett használja inkább a parlamenti képviselőit, és álljon be a cselekvők sorába.
 „Nem mellékesen az MPP Hargita megyei frakciója által kiadott közlemény komprommittálja a két párt közötti országos politikai megállapodást is. Tusnádfürdő MPP-s polgármestere, Albert Tibor már nyilvánosan elhatárolódott tettüktől” - írják. 
Megjegyzik, hogy a közlemény írói jogot formáltak arra, hogy arrogáns módon, politikai haszonszerzés indoka alapján rágalomhoz, uszításhoz, félreinformáláshoz folyamodjanak.
Aki méltatlanságra vetemedik, nézzen szembe önmagával, lássa be, mikor kell polgári szavazatok által felhatalmazott közszereplőhöz méltan nyilvánosan bocsánatot kérnie, és tegye is azt meg” - zárják a közleményt.

Szerkesztőség megjegyzése
Olvasva a fenti közleményt kezdjük nem érteni a csiki szövetségieket és a felháborodásukat sem, hiszen a csikis polgári vezetés több közleményt is megjelentetett és természetesnek kellene venni, hogy ha más politikai erő nem vette azt a fáradságot, hogy jelezzék a megyevezetésnek, hogy baj van az nem annak az elitéléseként hanem a probléma alátámasztásaként kellene értenie, éppen a két alakulat között levő megegyezés alapján. Ha kritika ér valakit akkor nem kéne az egész megyei vezetésnek magára vennie. A kritika azért van mert a probléma akuttá vált és a megyei vezetőnek nem csak erkölcsi felelősége, a polgárok életének a védelme. A lemondásra való felszólítás, azért is lehetséges, mert a választók értékelhetik úgy, hogy a megyei vezetés esetlegesen kezelhette a többéves problémát. 
Másképpen egy politikai megállapodást nem kompromitálhatja egy megfogalmazott kritika vagy ha partnerek vagyunk nem lenne szabad kritizálni azt?
Sehol sem fogalmazódott meg valamilyen "felbújtás", amire a megnevezett elnök urat szólitaná fel  a polgári frakció, hanem egy lehetséges (és a törvény által megengedett altatólövedékes ártalmatlanná tétel) akcióról lenne szó. Amint a legfrissebb hirek is mutatják már beleegyeztek a minisztériumi vezetők a veszélyesnek számitó medvék kivonását a környékről, sőt a két leveszélyesebbnek számítónak a kilővésébe is belementek. Azaz polgári megoldás jónak bizonyult. 
A fenti cikk írója, szerkesztője azt szeretné közölni az olvasókkal, hogy nem lenne egyetértés a két alakulat közt, pedig erről szó sincs.
De hogy ne vegye senki sem "támadásnak" a kommentünket ezért közreadjuk a többi közleményt is:
Augusztus 6., 0:52 ·
Székelyföldön a medve kérdés túlságosan "elharapódzott". Azonnali intézkedésekre van szükség! A Magyar Polgári Párt nevében Grațiela Gavrilescu miniszter asszonyhoz fordulok. Kérelmünket és javaslatainkat továbbítani fogom a Környezetvédelmi Minisztériumnak is.
KÖZLEMÉNY
A cselekvés a leghatékonyabb megelőzés!
Soha nem látott méreteket öltött a medvepopuláció elszaporodása. A felelőtlen vadgazdálkodás súlyos emberi sérüléseket és anyagi károkat okoz. A barna medvék élőhelye ennek következtében szűkebb lett, ami helyenként az emberek életét napi szinten megkeseríti. Gazdaságokba, magánlakásokba tör be a medve, élelem után kutatva, így emberi életek is veszélyben vannak. A szakemberek véleménye szerint Romániában, jelen pillanatban több ezer példánnyal gyarapodott a medvék száma. Grațiela Gavrilescu, környezetvédelmi miniszter asszony tavaly ősszel a medvék felleltározására és indokolt esetben áttelepítésükre tett ígéretet. Kérjük miniszter asszonyt, tájékoztasson hol tart ez a folyamat. Kérjük, hogy a veszélyt okozó egyedek kilövésének engedélyezése sürgősségi hatállyal léphessen érvénybe. Ugyanakkor azokon a helyeken, ahol többször előfordult támadás, szakemberek járőrözési feltételeinek megteremtését szorgalmazzuk, akik azonnali beavatkozásra alkalmas felszereléssel rendelkeznek.
Az emberi élet védelme és biztonsága elsődleges feladat! Ebből kiindulva kell minden szükséges intézkedést meghozni!
Salamon Zoltán, elnök
Magyar Polgári Párt Hargita Megyei Szervezete
Csíkszereda, 2018. 08. 06.
(A fotókat a tavaly július 5-i bukaresti tüntetésen készítettem)
Către: Ministerul Mediului
În atenția: Doamnei GRAȚIELA LEOCADIA GAVRILESCU, Ministrul Mediului
Stimată doamnă Ministru,
Acționarea este cea mai eficientă metodă de prevenție! 
Înmulțirea populației de urși a devenit de o amploare fără precedent. Managementul iresponsabil al faunei sălbatice generează accidente și pagube materiale grave. Prin urmare habitatul ursului brun a devenit mai restrâns, ceea ce face locuitorilor zile amare în unele zone. În căutarea hranei urșii intră în gospodării, locuințe, amenințând astfel vieți omenești. Potrivit experților, numărul urșilor a crescut cu mii în România. Doamna Grațiela Leocadia Gavrilescu, Ministrul Mediului, a făcut o promisiune toamna trecută cu privire la inventarierea urșilor și, dacă este cazul, la mutarea lor. Vă rugăm, Doamna Ministru, să ne informați în ce stadiu se află acest proces. 
Ne adresăm cu rugămintea, ca ordinul privind cota de intervenție pe carnivorele mari să intre în vigoare cu efect de urgență. În același timp, în locurile în care au avut loc mai multe atacuri, solicităm asigurarea unor condiții de patrulare de către specialiști care dispun de echipament pentru intervenție imediată. Protecția și siguranța vieții omenești este o sarcină primordială! Din aceste considerente trebuie luate toate măsurile necesare!
Cu stimă,
Salamon Zoltán 
Președinte
Partidul Civic Maghiar Organizația Județeană Harghita 
Miercurea Ciuc, la 06.08.2018

FELSZÓLÍTÁS
A cselekvés a leghatékonyabb megelőzés!
A bürokrácia mindaddig egy kényelmes állapot, amíg súlyos fizikai és vagyoni károkat nem okoz. Az emberi élet védelme és biztonsága nem kényelmi kérdés!
Követeljük, hogy Hargita Megye Tanácsa 24 órán belül kössön szerződést egy vadásztársasággal a veszélyes medvék altatólövedékes ártalmatlanítására, begyűjtésére és ideiglenes, biztonságos megőrzésére. Mindennek költségét a megyei tanács előlegezze meg, majd hárítsa a Környezetvédelmi Minisztériumra, akinek a feladata lenne mindezt kézbentartani. 
Az emberi életek védelme minden jogszabályi kötöttséget felülír! Az emberéletet védeni kell, ezért az altatólövedekés beavatkozásokat meg kell kezdeni, amíg nem lesznek halálos áldozatai a politikusok és a hivatalnokok felelőtlenségének!
Felszólítjuk a megyei vezetőséget, hogy rövid időn belül intézkedjenek annak érdekében, hogy végre érdemi megoldások szülessenek és Székelyföld lakosságának, illetve az idelátogató turistáknak az életét veszélyeztető medvetámadások megszünjenek. Ha a jelenlegi jogszabályok rosszak, hatástalanok, akkor módosítani, esetleg újakat kell alkotni. Ne az életet alakítsuk a jogszabályokhoz, hanem a jogszabályokat az élethez!
A tiltakozások, a maszatolások, a jól csengő szalagcímek és a feltűnést keltő szereplések nem bizonyultak hatékony megoldásnak. Nem siránkozni kell, hanem cselekedni! Amennyiben a megyei tanács elnöke nem hajlandó erre, azonnal mondjon le!
Magyar Polgári Párt Hargita megyei frakciója
Albert Mátyás
Csillag Péter
Mezei János
Salamon Zoltán