2018. augusztus 7., kedd

Erdély-szerte áll a bál a TV2 miatt

2018-08-06
A TV2 Csoport közleménye szerint azért került ki az RCS&RDS kábelszolgáltató csomagjából a TV2, a Mozi+ és a PRIME csatorna, mert eddig engedély nélkül voltak benne. A szolgáltató szerint engedély (szerződés) nélkül lehetetlen lett volna hosszú éveken át sugározni.
Óriási vihart kavart és hatalmas felháborodást váltott ki Erdély-szerte, hogy pénteken az RCS&RDS kábelszolgáltató csomagjából hirtelen kikerült a TV2, a Mozi+ és a PRIME csatorna — legtöbben a hosszú évek óta sugárzott TV2 adó (s az általa sugárzott sorozatok és közkedvelt, saját gyártású műsorok) eltűnését nehezményezik és nem „vigasztalódnak”, a helyette nézhető Comedy Central, Comedy Central Family és Film4 csatornákkal. S míg a tévé(nem)nézők minden fórumon elégedetlenségüknek adnak hangot, a szolgáltató által szerződésszegést, önmaguk részéről szerződésbontást emlegetve, a magyarországi média azon spekulál, hogy a kábelszolgáltató lépésének hátterében a TV2 Csoport új sportcsatornájának, a Spíler TV megjelenése állhat, amely komoly érvágást jelentett a DigiSport számára, hiszen elhalászta előle a nagy futballbajnokságok közvetítési jogait.
Ennek a spekulációnak némileg ellent mond a TV2 sajtóosztályának közleménye, mely szerint eddig engedély, azaz szerződés nélkül volt sugározva a három adó és ők szólították fel a szolgáltatót, hogy szüntesse meg a sugárzásukat s azzal együtt a jogsértő állapotot.
Lapunk megkeresésére Suta János mérnök, a CS&RDS szatmári kirendeltségének kereskedelmi igazgatója megerősítette a szolgáltató hivatalos közleményét: az említett csatornák valóban a TV2 Csoport kérésére kerültek ki a csomagból — azt azonban határozottan tagadja, hogy eddig esetleg szerződés nélkül sugározták volna azokat. „Csak olyan csatornákat lehet sugározni, amelyekre szerződés van. A TV2 Csoport sok csatornával rendelkezik, ezek közül Romániában három – a TV2, a Mozi+ és a PRIME – volt szerződéses jogviszonyban, ami augusztus 1–jével megszűnt. A csatornalistát központilag állítják össze, a szatmárnémeti kirendeltség csak a hálózat működtetéséért felelős, így semmit nem tudunk tenni a változtatás érdekében. Ha emlékeznek még, hét–nyolc évvel ezelőtt az RTL Klub nem fizette ki a jogdíjakat a romániai területre, s pár hónapig nem folt fogható, aztán visszakerült a palettára.” – magyarázta, emlékeztetve arra is: a nemzetközi jogdíjak esetében komoly összegekről van szó és a szerződéses jogokat be kell tartani, s nem lehetetlen, hogy a cégcsoport nem fizette a jogdíjakat külföldre. Ugyanakkor elutasította azokat a vádakat is, miszerint a kábelszolgáltató szerződést szegett volna a televíziós csatornák cseréjével. „A három adó megszüntetésének pillanatában át lettek konvertálva a csatornák, az előfizetők fél percig sem maradtak magyar nyelvű adások nélkül, azaz nem sérültek jogaik, hiszen az előfizetési csomagban x darab magyar nyelvű csatorna szerepel (a csatornák nevesítése nélkül) és annyi is fogható. Ami azt is jelenti, hogy szó sincs semmiféle esetleges nemzetiségi ‘áskálódásról’ és személyes véleményem szerint a PRIME helyére került Film4 talán minőségibb adó is. Úgy tudom a Digi és a TV2 Csoport között már folynak is a tárgyalások, remélem hamarosan és pozitív véget érnek és a TV2 csatorna ismét látható lesz Erdély-szerte.” – mondta.
Az Országos Audiovizuális Tanács egykori tagja, Turos Lóránd szenátor szerint azonban nincs minden rendben azzal, hogy nevesítetlenül, csak darabszámra szerepelnek a csatornák egy-egy előfizetési csomagban. „A piacon sem mindegy, hogy 5 szottyatt vagy 5 friss paradicsom van a zacskóban, a fogyasztónak is joga van azokat a csatornákat nézni amelyek miatt anno azt a bizonyos előfizetési csomagot választotta — és mindegy, hogy két vagy hét évvel ezelőtt választotta, mert valószínűsíthető volt, hogy kedvenc csatornáit módosítás nélkül sugározni fogják — ; és legyen joga büntetés nélkül visszamondani a szerződést, ha kedvenc adóját kiveszik a palettáról. A tévécsatornák számára a reklámokból befolyt összegek után a második legnagyobb jövedelemforrás a kábelszolgáltatók által fizetett összegek — valószínűleg nagyon kevesen tudják, hogy a két legnépszerűbb hazai adó, a Pro TV és az Antena 1 sem sugározza már ingyen műsorait, mégsem jut eszébe egyetlen szolgáltatónak sem stornózni őket a kínálatából.” – fogalmaz.