2018. augusztus 8., szerda

Ha így ad el ingatlant, jól járhat

2018. 08. 08.  Profit7
Szárnyal napjainkban az ingatlanpiac. Ugyanakkor a tulajdonosok sok esetben nem megfelelően képviselik az érdekeiket. Például több ingatlanost is megbíznak az eladással. Mivel verseny van közöttük a jutalékért, a legelső megközelítően jó ajánlatot tevő vevőnél megpróbálják rávenni a tulajdonost, hogy neki adja el a lakást. Most megtudhatja, hogyan kell jól eladni.
A lakosság töbsége rosszul bánik egyetlen fontos vagyontárgyával, a lakásával, vagy házával. Pedig ahhoz, hogy gondos gazdák legyünk és jól bánjunk ezzel a nagy értékkel, kicsit befektetőként, de mindenképp okosan kell hozzáállnunk ehhez a témához, főleg ha értékesíteni szeretnénk – fogalmazott Kövesdi Marcell, ingatlanszakértő.
Ingatlanost bízzunk meg, vagy mi magunk értékesítsünk?
Egy jól képzett ingatlanos óriási hozzáadott értékkel bírhat. Amit még számszerűsíteni is lehet, hiszen, ha jól végzi a dolgát, jóval magasabb áron kelhet el az ingatlanunk. A tulajdonosok által elkövetett egyik legnagyobb hiba, hogy általában több ingatlanost is megbíznak az eladással, akik látják egymást az internetes felületen. Mivel verseny van közöttük a jutalékért, mindjárt az első megközelítően jó ajánlatot tevő vevőnél megpróbálják rávenni a tulajdonost, hogy neki adja el a lakást, érvelve azzal, hogy ennél jobb ajánlatot úgysem kap.
Kövesedi Marcell ehelyett azt tanácsolja, hogy az eladó egyetlen, de profi irodát, vagy ingatlanközvetítőt bízzon meg, akinek az az érdeke, hogy minél magasabb áron adja el a házat vagy a lakást. A tulajdonos ugyanis többnyire nem ért a piachoz és az eladáshoz. Még akkor sem igazán, ha az internetes felületek folyamatos böngészése alapján egy idő után már-már szakértőnek érzik magukat a témában. Sok olyan jogi buktató is előállhat, amibe ha véletlenül belecsúszik az eladó, nagyon nehéz lehet kikászálódni belőle.
A sikeres eladás a profi árazással kezdődik
Figyelni kell a konkurenciát, a piacot: az ár és minőség összevetése alapján jó induló árat lehet találni. Miközben például az eladó harmincmillió forintot tart reálisnak, az ingatlanos csak 28 milliót, az eltérés többnyire máris bizalmatlanságot szülhet a felek között. Sokszor nem is alaptalanul, mert a „vidd lejjebb az árat taktika” segítheti az ingatlanost abban, hogy gyorsabban és könnyebben adjon el egy-egy lakást, hamarabb besöpörve a jutalékot.
Bővebben a témáról itt olvashat.