2018. augusztus 2., csütörtök

IDEJE LENNE BEFEJEZNI AZ “ÖSSZESZERELŐ ÜZEMEZÉST”!

2018.08.02., Vizvári Soma
A BMW gyárat létesít Magyarországon - erre a hírre is beindult a régi mantrázás az összeszerelő üzemekről. El kellene ezt már felejteni!
Megint nem maradt el az “összeszerelő üzemezés” a BMW legújabb gyárának Magyarországra telepítése kapcsán. A Jobbik háziportáljának, az Alfahírnek például a nagy erőlködésben annyira futotta, hogy egy átvett MTI-hírt a következő alcímmel közöltek: “Autóipari összeszerelő nagyhatalom”. Érezzük az utánozhatatlan “nemzeti radikális” iróniát ugye?
A G7 néven futó gazdasági portál legalább kreatívabb fikázást talált ki. Egy végeláthatatlanul hosszú elemzésüknek azt a címet adták: “Az új BMW-gyárral még szorosabban öleli magához Magyarországot az autóipar”. Micsoda gyilkos ölelés ez! Jah, meg amúgy Magyarország, de főleg Orbán Viktor teljesen elszigetelődött. Végül is csak “bezzeg Romániát”, és “bezzeg Szlovákiát” győztük le a BMW új gyáráért folytatott versenyben. Legyünk igazságosak: meglepő módon erről még a HVG, és a 24 is beszámolt.
Az “összeszerelő üzemezésre” visszatérve: a Híradó.hu elemzéséből tökéletesen kiderül, amit a nem teljesen agyhalott zombik már régóta sejtettek. Miszerint: a szakképzett munkaerő megléte és a kormányzati támogatás mellett egy város vagy régió infrastruktúrája, a felvevő piacok közelsége, valamint a helyi beszállítói bázis színvonala a legfontosabb döntési szempont egy-egy nagy értékű autóipari beruházás esetén. A bérköltség pedig, messze nem a legfontosabb tényező.
Szakképzet munkaerő, pontosan ez az, ami nélkül nem megy. Szóval a semmihez nem értő, a közeljövőben kirostálódó újságírók ne is számítsanak rá, hogy majd a BMW gyárában helyezkednek el betanított munkásként.