2018. augusztus 7., kedd

Kaplonyban találkoztak a svábok

2018-08-06
Már egy évtizede annak, hogy a Német Demokrata Fórum először megszervezte a kaplonyi svábok találkozóját, ami azóta hagyománnyá vált, és évről évre egy jó hangulatú kerti rendezvény keretében várják a helyi svábokat, hogy egy jót beszélgetve, falatozva tekintsék meg a fellépők műsorát.
A rendezvényt minden évben a Porcinkula-búcsú idején tartják, ilyenkor a távolban élők közül sokan hazajönnek, így mondhatjuk, hogy hazatérésnapi jelleget is öltött az évek során a rendezvény.
Idén augusztus 5-én, vasárnap a megszokott helyen, a szervezet székházának udvarán gyűltek össze a helyiek, a hangulatra pedig ezúttal sem lehetett panasz — bár a szervezők állítják, a program most szegényesebbre sikeredett, és a résztvevők száma is megcsappant az előző években tapasztaltakhoz képest
A családias hangulatú összejövetelen idén is ízelítőt kaptak a résztvevők a sváb kultúra morzsáiból, amelyről mindannyian úgy gondolják, ápolni és őrizni kell azt az utókor javára.
Felléptek a helyi óvodások, ők versekkel, tánccal és énekkel készültek, és Tyukodi Viktória zongoraműsora követte őket, majd a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum diákjai mutattak be versenytáncokat. Fellépett a Kaplonyi Asszonykórus, a helyi rézfúvósok, volt bajor tánc, amit Galya Dalma, Kind Csilla és Ostea Bianka könnyűzenei előadása követett, majd Koch Vanessza népdal-összeállítása zárta a fellépők sorát. Az idei rendezvény szabadtéri bállal ért véget