2018. augusztus 2., csütörtök

Kemény pofont kapott a migránspárti spanyol kormánypárt

Bokor Gábor 2018. augusztus 2. 
Pablo Casado, a Spanyol Néppárt új vezetője élesen bírálta a baloldali madridi vezetést. Elmondása szerint a mediterrán ország képtelen befogadni az afrikai bevándorlók millióit, így jobb lenne, ha a kormányzat nem engedne be mindenkit.
Amióta a baloldali Spanyol Szocialista Munkáspárt, azaz a PSOE átvette a hatalmat Madridban, a bevándorlási hullám begyűrűzött vagy inkább csak áttekeredett Spanyolországba. 
A jelenleg ellenzékben lévő Spanyol Néppártnak, a PP-nek a nemrég megválasztott elnöke, Pablo Casado élesen bírálta legutóbbi interjújában a baloldali kormánypártot, amiért számolatlanul engedi be az illegális bevándorlókat. 

Pablo CasadoFotó: AFP
Emlékezetes, alig hogy a madridi törvényhozás bizalmat szavazott a baloldali PSOE-nek, annak elnöke a legnagyobb titokban találkozott Soros Györggyel, azóta pedig rendre engedik kikötni a spanyol kikötőkben a segélyhajóknak álcázott migránstaxikat. 
Míg Olaszország és Málta határozottan azon az állásponton van, hogy az Aquarius nevű hajó, melyet az Orvosok Határok Nélkül és az SOS Mediterranee nevű segélyszervezet üzemeltet, ne tehessen ki náluk a fekete-afrikai bevándorlókat, addig Spanyolország a Soros-találkozó óta mindig engedte, hogy a jármű náluk kössön ki és tegye le a migránsokat. 
Pablo Casado, a Néppárt elnöke leszögezte, hogy a jelenlegi kormányzat nagyon elfogadó a bevándorlással kapcsolatban, de sokkal szigorúbb lépésekre lenne szükség. 
Spanyolország képtelen befogadni és felszívni azt a több millió bevándorlót, akik Európába akarnak jutni" – jelentette ki a politikus, majd hozzátette, hogy a PSOE engedékeny politikája komoly kockázatot jelent. 
Casado kijelentésére a spanyol kormányszóvivő annyit reagált, hogy az Aquarius beengedése még nem jelenti azt, hogy a jövőben több és több bevándorló érkezik majd az országba. Pedro Sánchezék amúgy a "humanitárius katasztrófa" elkerülése érdekében engedték meg a hajónak, hogy kikössön Valenciában. 
A spanyol befogadóállomásokon amúgy egyre tarthatatlanabb a helyzet, a dél-spanyolországi Malagában például tavalyi év azonos időszakához képest, idén eddig kétszer annyian fordultak meg. A statisztikák szerint csak oda naponta 300 bevándorló érkezik, ami komoly megterhelést jelent az állomáson dolgozók számára.