2018. augusztus 5., vasárnap

Megdöbbentö! Antiszemita feliratok a máramarosszigeti Elie Wiesel emlékházon

Megdöbbentő, ahogyan egyesek viszonyulnak  a világhírű Romániában született zsidó irónak a szülőházát illetően! 
De sajnos, ez annak is betudható, hogy a hazai vezetések elinditották vagy csak szabadon engedték a magyarellenességet. A primitiv és félképzett hazafiak akik magukat nemzetinek képzelik semmit sem tartanak tiszteletbe , sajnos a saját népük történelmét sem, hiszen Eli Wiesel is a hazánkfia, akinek éppen a nacionalisták kéne hogy tiszteljenek, de amint azt a z alábbi cikkben is olvashatunk még az emlékházat sem kimélték. 
Az emlékház a hazai turisztikai célpontok között is kiemelt fontosságú, igy az ilyen tipusú cselekedett a román és a zsidó államközti kapcsolatok romlásához vezethet. Ez pedig azt is jelenti, hogy a város iskoláiban nem forditanak kellő figyelmet a helység történelmére vagy a diákok csonkított és nem történelemhű - infókat kapnak a saját történelmükről is. 
Csak sejthető, hogy iskolás fiatalok tettének vagyunk a tanúi, hiszen a felfestett betük helye is erre utalhat. Már az a tény hogy piros festékkel írták fel a gyalázodó szövegeket  a piros-fehér-zöld szinkombinációval arra utalhatnak, hogy Ellie Wiesel is csak magyar lett volna. 
Máramaros nagyon erős zsidóközösséggel volt megáldva, igy az ő történelmük a városét is kiegésziti, aminek a nem ismerete is odavezethetett, hogy ilyen falfirkákat valaki is megcsinálja, éppen azért mert egy Nobel-dijas romániai születésű a város diszpolgárrá avatott történelmi személysiség memóriáját csúfolták meg a nácistilusú falfirkászok! 
Szégyen és gyalázat, hogy egy zsidó nemzetiségű, náci lett a hazai primitivek firkáin, aki szerint az, nem a mennyországban nyugszik, hanem a pokolban. 
Megdöbbentő az is, hogy az eltelt 100 év után is csak ennyire tellik egyeseknek, akiknek a saját népe történelme sem kedves és tisztelendő, de lelke rajta! Zöld Sára
http://www.frissujsag.ro/antiszemita-feliratok-a-maramarosszigeti-elie-wiesel-emlekhazon/
2018-08-05
Vörös festékspray-jel antiszemita feliratokat írtak ismeretlenek szombaton a nagybányai Elie Wiesel emlékház falára.
A rendőrség bűnügyi eljárást indított. A szakemberek az emlékház környékén működő térfigyelő kamerák felvételeit ellenőrzik.
Gabriel Zetea, a Máramaros megyei tanács elnöke elítélte az antiszemita cselekedetet és támogatást ígért a nyomozóknak azért, hogy akik e tettet elkövették, elnyerjék méltó büntetésüket.
A holokauszt túlélő, romániai származású, amerikai filozófus, Nobel-békedíjas Elie Wiesel 2016-ban kapta meg (post mortem) a Máramaros megyei díszpolgár címet. AGERPRES (RO – szerző: Leontin CUPAR, szerkesztő: Mirela BĂRBULESCU, HU – szerkesztő: ERDÉLY András)