2018. augusztus 4., szombat

Méra Világzenei Csűrfesztivál: a lazulás, a tánc és az eső sem hiányzott

2018. augusztus 03.,   Zsizsmann Erika
Három bulis koncerttel és némi esővel kezdődött csütörtökön a négynapos Mérai Világzenei Csűrfesztivál. Örömmel jelentjük, hogy Méra most is olyan, amilyennek 2017-ben megismertük, a Szarka-teleken megvan még a hinta és a hagyományos alapanyagokból felépített Méra Pub, pénteken pedig megnyílik a Chill Zone-ként szolgáló gyümölcsös is, valamint hétvégén a református templom, a fesztivál új koncerthelyszíne. A faluba menet már csütörtök délután is nagy volt a forgalom, hétvégén ezért érdemes minél korábbi busszal indulni annak, aki biztosan el szeretné érni a hat órakor kezdődő első csűrkoncertet. Pénteken egyébként már 12-től nyílnak a kapuk, vetítéssel, gyermekfoglalkozással készülnek a szervezők, szombaton pedig már 10 órakor el lehet látogatni a kalotaszegi kistermelők vásárára a Bivalymúzeum udvarán. A teljes program itt olvasható.
A bejáratnál lehet fesztivál-logós lehúzóst kapni, kreatív felhasználásra.A Putripop koncertjén még napsugarak simogatták a csűr falát.A „könnyed szövegvilágú, hegedű-énekcentrikus folklórként” meghatározott zenét játszó Putripop a Maszkura és a Tücsökraj frontemberének új projektje, az együttes először lépett fel színpadon.A Méra Pub kínálata nem változott. Úgy 14-25 lejért jól lehet itt lakni, a vegetáriánusok hátrányban vannak, igaz az egyetlen húsmentes feltét, a rántott gomba, nagyon finom.
A szelektív hulladékgyűjtésre most is kiemelt figyelmet fordítanak a szervezők.A hinta ritkán szabad.Már első délután kijöttek a helyiek is.A harmonika volt a nap hangszere: a Putripopban ketten is megszólaltatták, itt pedig már a Nadara énekesnője játszik rajta. Alexandrával, a francia származású, románul, magyarul és cigányul is jól beszélő zenészről készült riportunk itt olvasható.A Nadarának sikerül táncra perdítenie a közönséget, csakhogy közbeszólt egy kiadós zápor. Többször megszakadt az áram is, de a zenészek nem adták fel.
A csűr szerencsére egyszerre működik nyitott és fedett színpadként. A Ferenczi György & Rackajam elővigyázatosságból eleve a tető alá állt fel. Megzenésített versek, sőt levelek, népdalok, és ahogy Ferenczi György mondta, „Kentucky-i szapora” keveredett az utolsó csütörtöki koncerten.