2018. augusztus 4., szombat

RADIKÁLISAIVAL KÜZD AZ AFD HÍREK SZERINT AZ ALKOTMÁNYVÉDELEM LÁTÓKÖRÉBEN VAN A NÉMET PÁRT

2018. AUGUSZTUS 4. Szőcs László
Elhatárolódott a legnépszerűbb német ellenzéki tömörülés, az Alternatíva Németországnak (AfD) vezetése attól a párttisztségviselőtől, aki nemrég egy Facebook-bejegyzésben árulónak és a német nép ellenségének nevezte ­Claus Schenk von Stauffenberg grófot, az Adolf Hitler náci diktátor elleni 1944. júliusi, sikertelen merénylet kitervelőjét.
Lars Steinke, az AfD ifjúsági szervezetének (JA) alsó-szászországi elnöke a merényletkísérlet 74. évfordulójának apropóján írt bejegyzésben arról értekezett: olyasvalakit, aki a német hadsereg soraiban káoszt akart előidézni és katonák millióinak életét veszélyeztette, nem lehet hősnek nevezni, csak ellenségnek. Steinkétől a JA és az AfD alsó-szászországi szervezete is elhatárolódott, és szóba került a felelősségre vonása is.
Alexander Gauland, a párt Bundestag-frakcióvezetője szerint hallatlan ostobaság az ifjú aktivista megjegyzése, és Steinkét – akivel kapcsolatban már korábban is felmerült, hogy szélsőjobboldali körökkel van kapcsolata – ki kellene zárni a pártból.
Nem ez az első ilyen ügye az AfD-nek. A tartományi és szövetségi fórumokba egyre-másra bekerülő, mind népszerűbb jobboldali párt körül korábban is voltak olyan botrányok, amelyek alkotmányossági kérdéseket vetettek fel, Németországban ugyanis tilos a nemzetiszocializmus dicsőítése. Tavaly Björn Höcke türingiai tartományi frakcióvezető nevezte a berlini holokauszt-emlékművet szégyenemlékműnek.
Eljárás indult gyűlöletkeltés miatt Beatrix von Storch helyettes Bundestag-frakcióvezető ellen, aki a Twitter-mikroblogon barbár, muszlim, csoportos erőszakot elkövető férfihordákról írt annak kapcsán, hogy a kölni rendőrség tavaly szilveszterkor arab nyelven is osztott meg közleményeket. A politikusnő megítéléséhez hozzájárul, hogy Lutz von Krosigknak, Hitler pénzügyminiszterének, a diktátor halála után pedig az utolsó nemzetiszocialista kormányfőnek az unokája.
Egy, a pártból azóta kiszállt volt JA-tisztségviselőnő, Franziska Schreiber új könyve szerint egyébként Hans-Georg Maassen, a német alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnöke 2015-ben többször is egyeztetett Frauke Petry akkori pártvezetővel arról, miként kerülheti el az AfD, hogy az alkotmányvédelem hivatalból megfigyelje. A BfV 1952-ben már tiltott be pártot azért, mert úgy vélte, a nemzetiszocialista politikai örökséget építgeti, 2008-ban pedig a Collegium Humanum holo­kauszttagadó szervezetet oszlatták fel.
De Maassen most visszautasította Schreiber állításait, így azt is, hogy állítólag Höckének a pártból való kizárását javasolta, cserébe hogy az AfD elkerülje az általa vezetett hivatal megfigyelését. A párt más vonatkozásban is feladatokat ad a BfV-nek és más hatóságoknak. A nemrég közölt éves német alkotmányvédelmi jelentés két tucatszor említi az AfD-t, ugyanis a párt erősödése heves reakciót vált ki a szintén erősödő szélsőbaloldalon.
MÉLYPONTON A CDU, ERŐSÖDŐ ELLENZÉK
Minden korábbinál alacsonyabban, 29 százalékon áll a vezető német pártszövetség, a CDU/CSU népszerűsége. A Deutschlandtrend felméréssorozat tegnap közölt adatai megerősítik a Bild am Sonntag német lap hasábjain múlt vasárnap megjelent, szintén 29 százalékos eredményt. Az ugyancsak kormányzó szociáldemokraták népszerűsége 18 százalékon stagnál. Ugyan a CDU/CSU belső, menekültügyi konfliktusát már lezárták, de a megszokottnál is hevesebb összetűzés a Deutschlandtrend adatai alapján tartósan rontja az egész kormány megítélését. A kormánnyal a németek 74 százaléka elégedetlen a kutatás szerint. Az Angela Merkel kancellár munkájával elégedettek aránya 46 százalékra, a tavalyi Bundestag-választás óta a legalacsonyabbra süllyedt. A legnagyobb ellenzéki erő, a kormány menekültpolitikájának bírálatára összpontosító Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága mindeközben történelmi csúcsra, 17 százalékra emelkedett. A szintén ellenzéki Zöldek is folyamatosan törnek előre, támogatottságuk szintén történelmi csúcson, 15 százalékon áll.