2018. augusztus 2., csütörtök

Sivalkodnak az ukránok, amiért Orbán Viktor szerint nem reális, hogy EU-tagok legyenek

Pörge Béla 2018. augusztus 2. 
Az ukránok bekérették Pap László Csaba ukrajnai magyar ügyvivőt Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde miatt.
Orbán Viktor szombaton a Tusványosi Szabadegyetemen többek között arról beszélt, hogy szerinte nincs realitása annak, hogy Ukrajna a Nyugathoz tartozzon.
Az ukránok úgy döntöttek, hogy nem kérnek többé ebből az 50-50 nyugati és orosz befolyásoláson nyugvó helyzetből, a nyugati világhoz akarnak csatlakozni, és ezért elszakadnak az orosz övezettől, közelebb kerülnek, talán be is lépnek a NATO-ba, az Európai Unióba, és felépítik a modern Ukrajnát. NATO-tagságot nem látok, európai uniós tagság realitása szinte zéró, és az új ukrán állam helyett jelen pillanatban adósrabszolgaság felé sodródó ukrán gazdaságot látok. Az oroszok célja, hogy visszabillentsék a korábbi állapotot, úgy tűnik, nem irreális"– fogalmazott a magyar miniszterelnök.
Ukrán szemmel nézve nyilván nem esik jól ezt olvasni, ám tényszerűen ez az állítás igaz. Így nehéz megérteni Kijev dühét, mindenesetre az ukránok a közleményük szerint határozottan tiltakoztak a "hivatalos Budapest" által Ukrajnával kapcsolatban tett barátságtalan lépések miatt.
A magyar félnek fel kell hagynia ezekkel a cselekedetekkel, mert azok kedvezőtlenül hatnak a kétoldalú viszonyra"– írták.
Az ukrán külügyminisztérium véleménye szerint a magyar kormányfő kijelentése nincs összhangban az Európai Unió politikájával, és arról tanúskodik, hogy Magyarország konfrontálódik az együttműködés helyett, és közvetlenül beavatkozik Ukrajna belügyeibe.