2018. augusztus 7., kedd

Több ezer éves várat térképeztek fel Szentannán

Ferenczi Arnold 2018. augusztus 07., 
Több ezer éves várat térképeztek fel Szentannán

Megközelítőleg 90 hektáros területen fekvő, 3400 éves bronzkori várat fedeztek fel román és német archeológusok Aradtól nem messze, Szentannán. 
Az ásatásokat veszető régészek, Gogâltan Florin, a Román Akadémia Archeológiai és Művészettörténeti kolozsvári, illetve Rüdiger Krause a Frankfurti Goethe Tudományegyetem professzora megállapította, hogy a várat Kr.e. a XIV. században építhették. A „régi vár”-ként ismert (Cetatea Veche) területet 2009-ben fedezték fel, azonban idén augusztusban német–román közös munkával kezdték el az ásatásokat.
Három évig fogunk dolgozni a vár teljes feltérképezésén. A Szentannai vár az egyik legnagyobb építmény az említett korból, célunk, hogy felfedezzük, kik építették és milyen célokat szolgált. A munkálatokat a németországi Hessen tartomány támogatja anyagilag” – jelentette ki a német professzor.
A trójai vár 29, a szentannai nem kevesebb, mint 89 hektáros területen fekszik. Míg a trójaiak kövekből építették fel erődítményüket, a szentannai várat agyagból és fából építették meg, amely egyben azt jelzi, hogy a korhoz képest fejlettek voltak az emberek és az akkor legjobb építőanyagot használták fel. A várat 4 méter mély árkokkal ásták körbe, valamint megközelítőleg 20 méter mély földhullámokkal is. A közösség, amelynek a vár megépítését köszönhetjük, nagy eséllyel a Zaránd-hegység arany-, réz-, és egyéb fémtartalékait birtokolta, és úgy gondoljuk, hogy ennek érdekében építették meg a várat” – nyilatkozta Gogâltan Florin.
A régészek csak egy nagyon kevés részét tárták fel a várnak, azonban a modern technológia segítségével sikerült feltérképezniük digitálisan a teljes erődítményt.