2018. augusztus 3., péntek

Vízi tömegközlekedés indult Temesváron

Temesváron (két éves késéssel) megindult a vízi tömegközlekedés a Bega-csatornán – közölte az Adevărul liberális bulvárlap hírportálja.
Az utasok szállításáról egyenként 50 férőhelyes, mosdóval is rendelkező, klimatizált katamaránokkal – kéttörzsű, alacsony merülésű hajókkal – gondoskodnak, amelyek legfeljebb óránként 12 kilométeres sebességgel közlekedhetnek. A vasárnapig tartó háromnapos ünnep idején ingyenesen lehet kipróbálni a kishajókat, a menterendszerű forgalom pedig hétfőtől indul be, a menetjegy 1 lejbe kerül majd.
Nicolae Robu polgármester szerint Temesvár az első romániai város, amely bevezeti a vízi tömegközlekedést. Az erre a célra kétmillió euróért beszerzett hét vízi jármű már két éve vesztegel kihasználatlanul a városban különböző kormányhatározatokra és a közlekedési szakhatóságok engedélyeire várva.
A bukaresti kormány május végén hozta létre a Bega-csatorna hajózható szakaszát adminisztráló közhasznú társaságot, elhárítva az egyik akadályt a hajóforgalom beindítása elől. Az összes kishajó forgalomba helyezésére egyébként még mindig várni kell, amíg a közlekedési minisztérium jóváhagyja a parton elhelyezett hajóforgalmi jelzéseket és a – Bega hajózhatóságának helyreállítását célzó uniós projekt során kialakított – kilenc megállóhelyet (pontont). Addig egyszerre csak egy utasszállító közlekedését engedélyezik a Begán, amely helyenként olyan keskeny, hogy nem fér el két hajó egymás mellett.
A Bánságban a 18. század elején tették hajózhatóvá a Begát, megalapozva Temesvár és a Bánság gazdasági felemelkedését. A begai hajózást a trianoni határok lehetetlenítették el.
[Forrás: MTI]