2019. június 16., vasárnap

MSZP, levelező tagozat – Szanyi szerint a szocialisták és a DK már egyesült

Egyesült a DK és az MSZP – ezt állítja a Hír TV birtokába került újabb levelében Szanyi Tibor. Az MSZP alelnöke szerint a szocialisták EP-frakciójának magyar delegációját a Gyurcsány párt politikusa vezeti. A leköszönő EP-képviselő korábbi leveleiben (itt és itt) is élesen bírálta pártja vezetőségét.
Az MSZP a DK-t gazdagítja egyetlen mandátumával az Európai Parlamentben – írja a Hír TV birtokába került levelében Szanyi Tibor. Az MSZP alelnöke a szocialisták vezetőségének címzett írásában választ vár arra, hogy pártja mikor és milyen formában döntött arról, hogy egyesül a DK képviselőcsoportjával. Szanyi rámutat: Európai parlament szocialista képviselőcsoportjában a magyar delegációt a DK-s Molnár Csaba vezeti majd.
A leköszönő EP-képviselő hozzáteszi: az európai választások és az új parlamenti ciklus kezdete között a régi és új képviselők együttesen tevékenykednek, azonban magyar delegációértekezletről őt nem értesítették.
A szocialista politikusnak ez már a harmadik írása a májusi EP-választás óta, amikor az MSZP és a Párbeszéd a közös listával mindössze egyetlen mandátumot szerzett. Szanyi Tibor eredetileg csak harmadikként szerepelt a listán, az eredmények fényében azonban újra akart tárgyalni a megszerzett mandátumról. Pártja viszont erre nem volt nyitott.
A politikus ezután írta első levelét, amelyben éles kritikákat fogalmazott meg a pártjával szemben. Élőhalottnak és korrupt bandának nevezte az MSZP-t. Azt írta: egy degenerálódó belterjes klub ahol 20-30 emberből jó, ha egy gondolja, hogy szükség lenne a pártra.
Később egy újabb levélben bírálta a párt elnökét, Tóth Bertalant és a mandátumot szerzett politikustársát, Ujhelyi Istvánt. Szerinte a párt vezetésének is “bődületes felelőssége” van az EP-választási kudarcban, a Tóth Bertalan által vezetett elnökség ugyanis háttérbe szorította őt a kampányidőszakban, miközben nem volt hajlandó nyilatkozni több kulcsfontosságú médiumnak sem. A mandátumot végül megszerző Ujhelyi Istvánról szintén lesújtó véleménnyel írt.
Utóbbiról – a párt kampányfőnökéről és az egyetlen brüsszeli hely birtokosától – ezt írta: ennek a förtelmes kudarcnak az egyik (ha nem a) legfőbb felelősét mégis felszereltük az egyetlen EP-mandátumunk 5 évre szóló birtoklásával … szerintem aligha gondolkozhat értelmes jövőben az a párt, amelyik a legnagyobb bukása arcát teszi európai arcává.
Katasztrofális volt Szanyi szerint, hogy az MSZP-Párbeszéd lista élére Tóth Bertalan került, a második pedig Ujhelyi István lett, holott a 2018. december 14-én lezárult hivatalos jelölési folyamat eredménye eléggé világos volt, a legtöbb jelölést kapottak sorrendje: Szanyi, Gurmai, Ujhelyi.
A Hír TV megkérdezte a szocialisták választmányi elnökét, Kunhalmi Ágnest, hogy lehet-e következménye Szanyi Tibor leveleinek, de érdemi választ nem kaptak.
Tóth Bertalan pedig pénteken közölte, Szanyi Tibort a második levél után utolsó figyelmeztetésben részesítették.