2020. május 18., hétfő

Merkel és Macron átvették a stafétát az Európai Bizottságtól

2020. MÁJUS 18. Judi Tamara (Brüsszel)
ORBÁN VIKTOR ÉS A VISEGRÁDI ORSZÁGOK VEZETŐI MA A NÉMET KANCELLÁRRAL TÁRGYALNAK
Angela Merkel és Emmanuel Macron látványosan átvették az Európai Bizottságtól a kezdeményező szerepet és tegnap ötszázmilliárd eurós, a járványhelyzetet menedzselni képes mentőcsomagra tettek javaslatot. Ursula von der Leyen csak jövő héten hozza nyilvánosságra a bizottság saját, a német-francia kezdeményezéshez minden bizonnyal illeszkedő tervét. Az Európai Parlamenttel gyűlhet leginkább meg a baja a francia-német tengelynek, ugyanis a képviselők a múlt héten kétezer milliárd eurós kilábalási csomagot kértek.
Négy pontból álló járványellenes kezdeményezést hozott nyilvánosságra tegnap délután Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő. Az EU motorállamainak vezetői három héttel azután álltak külön-külön kamerák elé, hogy a tagországok állam- és kormányfői megbízták az Európai Bizottságot azzal, hogy dolgozzon ki egy a járvány következményeit ténylegesen kezelni bíró gazdasági mentőcsomagot. Az erőviszonyokat kiválóan szemlélteti, hogy Merkel és Macron, a német-francia tengely gyakorlatilag egy héttel megelőzte a bizottságot és egy ötszázmilliárd eurós kilábalási alapra tett tegnap javaslatot. Ahogy azt a német kancellár az online sajtóértekezletén elmondta: tisztában vannak azzal, hogy az unió huszonhét tagállamból áll, mindazonáltal jelentőséggel bír, ha Németország és Franciaország együttesen mutatják az utat.
– Ez az EU történetének legsúlyosabb válsága, amely megfelelő válaszokat igényel – hangoztatta Angela Merkel, bejelentve, hogy ötszázmilliárd eurós, az unió 2021–2027 közötti költségvetésébe illeszkedő alapot vizionálnak, amelyhez a bizottság a piacról vesz majd fel hitelt. A kancellár szerint újjáépítési eszköz kiemelt figyelmet szentelne a kohéziós szempontoknak, így annak, hogy a járvány által leginkább sújtott európai régiókat hatékonyan lehessen segíteni. A német–francia terv egy további elemeként Macron ismertette, hogy mivel a közegészségügy tagállami kompetencia, az EU-s szinten is szükség lenne egészségügyi stratégia kidolgozására. Utóbbi – tanulva a mostani válságból – többek között csökkentené Európa függőségét az egészségügyi eszközök, gyógyszerek terén. Berlin és Párizs ezen felül modernizálná az EU versenyjogi szabályait, versenyképesebbé tenné az egységes belső piacot – mégpedig úgy, hogy egy jottányit sem engedne a korábban beharangozott zöld, illetve digitális fordulatból. – A zöld megállapodás az EU új növekedési stratégiája marad – szögezik le a nyilvánosságra is hozott közös dokumentumban.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke még tegnap késő délután reagált a német-francia kezdeményezésre. Mint azt közölte, a javaslat a bizottság elképzeléseihez illeszkedik, ám az EU végrehajtó testülete a tagállamok és az Európai Parlament szempontjait is figyelembe venné. E téren ütközhet akadályba Merkel és Macron, ugyanis az uniós parlament múlt héten legalább kétezermilliárd eurós helyreállítási csomagot kért a bizottságtól. A közel ezermilliárd euróra becsült keretköltségvetés, illetve az ötszázmilliárd eurós német-francia alap együttesen elmarad a parlament víziójától, márpedig az EP-nek is rá kell majd bólintania a mentőcsomagra. Egyébként korábban az EU belső piacért felelős biztosa, a francia Thierry Breton is legalább kétezermilliárd euróban becsülte meg a járvány kezelésének összköltségeit.
Bármilyen is legyen a csomag végleges formája, ahhoz minden egyes uniós államnak hozzá kell majd járulnia.
A visegrádiakkal tárgyal Angela Merkel
Szintén a koronavírus elleni küzdelem lesz a témája a visegrádi országok, így Andrej Babiš cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Igor Matovič szlovák, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Angela Merkel kancellár ma délelőtti, videokonferenciás találkozójának. Az egyeztetésről a cseh kormányfői irodára hivatkozva számolt be tegnap a prágai sajtó. Mint azt hírül adták, a mai esemény az eredetileg áprilisban, Prágába tervezett magas szintű találkozót helyettesíti. Emlékeztettek arra is: a kancellár és a visegrádi államok vezetői között rendszeressé váltak az egyeztetések az utóbbi években.